HABER DETAYLARI
TL İle Sözleşme Yapma Yükümlülüklerinde Değişikliğe gidildi.

06 Ekim 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ilgili Tebliğ, 16 Kasım 2018 tarihli ve 30597 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARA İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2008-32/34)’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2018-32/52) ile değiştirildi.

Buna göre makine sektörünü doğrudan ilgilendiren yönleri ile; İş makineleri de dahil olmak üzere makine ve teçhizatın (menkul) Tebliğin 9 ve 10’uncu bentlerinde yer alan hükme göre satış ve kiralama sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkün kılındı. Dolayısıyla evvelce bu yönde düzenlenen sözleşmeler geçerliliğini sürdürecektir.

Bununla birlikte tabiatında menkul olmakla birlikte iş yapış şekillerine göre bir takım makine ve teçhizatı imalatının “eser sözleşme” hükmünde ele alınmasına yönelik belirsizlik ortadan kaldırıldı. Tebliğin 8’inci bendine göre Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; döviz cinsinden maliyet içeren eser sözleşmelerinde, sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkün hale getirildi.

Tebliğ metni için tıklayınız...

Tebliğdeki ilgili maddeler aşağıda yer almaktadır:

(8) Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; döviz cinsinden maliyet içeren eser sözleşmelerinde, sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkündür.
(9) Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkündür.
(10) Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt kiralama sözleşmeleri dışında kalan menkul kiralama sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkündür.

Bu haber 23.1.2019 11:00:06 Tarihinde eklendi, sizden önce 190 kişi tarafından okundu.

Sigortada Büyük Avantaj...